13 juli 2022
1065

Wat verandert er voor zonnepaneel-eigenaren in 2023

zonnepanelen 2023

Of je nou zonnepanelen in Limburg, Groningen of Amsterdam nodig heeft, er verandert in heel Nederland veel als het op zonnepanelen aan komt. Wat verandert er voor zonnepanelen in 2023?

Dat is ook niet zo gek natuurlijk. Zonnepanelen genereren energie en energie is geld waard. Als iets geld waard is maakt het automatisch deel uit van de economie en die is dan weer afhankelijk van allerlei factoren die van invloed kunnen zijn op jouw situatie als zonnepaneel eigenaar.

Zie jij ook door de bomen het bos niet meer? Dit is het nieuws omtrent zonnepanelen en wat er zal veranderen in 2023. Kun je je alvast voorbereiden en ben je weer helemaal up-to-date!

De salderingsregeling vervalt voor zonnepanelen in 2023

De salderingsregeling vervalt, wat betekent dat voor zonnepaneel eigenaren en wat betekent dat wanneer je in 2023 van plan bent om zonnepanelen te installeren?

Wat is salderen?

Salderen betekent dat de energieleverancier wettelijk verplicht is om de stroom die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met de afgenomen stroom.

Dat betekent dat je mogelijk geld terug krijgt en als het ware je energieoverschot terug verkoopt aan de leverancier.

Wat is je huidige situatie?

Als je al zonnepanelen hebt of van plan bent om deze in 2022 te laten installeren, lees dan “Ik heb al zonnepanelen”. Wil je weten wat de situatie is als je in 2023 zonnepanelen wil laten installeren, lees dan verder bij: “Ik wil zonnepanelen laten installeren in 2023”.

Ik heb al zonnepanelen:

Tot nu toe kon je de stroom die je overhoud gewoon voor hetzelfde bedrag terug geven aan de energieleverancier als het bedrag die je er voor betaalt. Dit maakte het tot nu toe mogelijk om helemaal kiet te spelen als je net zoveel afnam als dat je produceerde met je zonnepanelen.

Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling uit gefaseerd door de Nederlandse overheid. Dat betekent dat je steeds minder mag salderen. Een jaarlijkse daling van 9% om precies te zijn. Tegen 2031 is het dus niet meer mogelijk om te salderen.

Wel krijg je een terugleververgoeding van de energieleveranciers, maar dat is minder dan wat het oplevert om te salderen. Zoek dus een leverancier met een gunstige terugleververgoeding.

Ik wil zonnepanelen plaatsen in 2023

Is het rendabel om in 2023 nog zonnepanelen te nemen? Het antwoord is ja.

  • De prijzen van zonnepanelen dalen
  • Installatiekosten dalen naarmate de markt groeit
  • De zonnepanelen worden van steeds betere kwaliteit
  • De 21% BTW die je betaalt voor de installatie is terug te vorderen via de belastingdienst.
  • Je kunt nog steeds salderen, maar voor maar 91% in plaats van 100%

Je kunt bij twijfel altijd contact opnemen met een zonnepaneel specialist. Het is aan te raden om meerdere specialisten te vragen, dan krijg je namelijk een beter beeld van de marktprijzen.

Lees ook:  Woonkamer industrieel, maar warm inrichten

Recent

Hoe je de perfecte stem voor je evenement kiest!

28 mei 2024

Zo ben je anoniem aanwezig op het internet

22 mei 2024

Zó moet je je werknemers tevreden houden

16 mei 2024

Efficiënt en veilig werken dankzij magazijnbelijning

7 mei 2024

Alles over SEO

15 april 2024

Meer in deze categorie

In 2 maanden een summer body: mogelijk of moeilijk?

Voor een make-over ga je naar Maastricht!

Leuke items om te personaliseren

Hoe je jouw bedrijf duurzaam maakt

© Copyright StudioKlomp 2024
hello world!
home