7 juni 2022
535

Hoe doe je belastingaangifte in Nederland?

boekhouder sittard

Eén keer per jaar is het weer zover: aangifte doen over je inkomsten bij de Belastingdienst. Het gaat hierbij dus niet om de wegenbelasting van de auto bijvoorbeeld. Dit kan tegenwoordig gemakkelijk online. Toch is het voor veel mensen vinden een lastige klus. Er zijn namelijk een tientallen zaken waar je goed op moet letten. In deze blog nemen wij het stappenplan met je door over hoe je de belastingaangifte het beste kunt aanpakken.

Stappenplan

Het invullen van de aangifte brengt een aantal zaken met zich mee. Daarom is het handig een stappenplan te volgen.

  1. Stap 1: Allereerst is het belangrijk om alle juiste documenten bij de hand te hebben. Denk hierbij aan je DigiD, rekeningnummer, jaaropgaaf, de WOZ-waarde van jouw woning, enzovoorts.
  2. Stap 2: Log nu in op Mijn Belastingdienst. Hier kun je inloggen met je DigiD. Als je in de juiste omgeving bent ingelogd, kun je klikken op ‘inkomstenbelasting’. Vervolgens klik je op het jaar over welke de aangifte gaat.
  3. Stap 3: De meeste gegevens zijn al ingevuld door de Belastingdienst. Toch is het belangrijk om deze altijd te controleren. Vul aan of verbeter wat ontbreekt of niet klopt. Doe je dit niet, dan kan het gebeuren dat je achteraf een boete moet betalen of juist extra geld misloopt. Heb je tussendoor een pauze nodig of moet je toch ergens eerst achteraan voor de juiste informatie? Dat is geen probleem. Je kunt tussendoor klikken op ‘opslaan en afsluiten’. Als je 15 minuten niks doet, dan log je automatisch uit. Ook in dat geval worden alle gegevens opgeslagen die je tot zover hebt ingevuld.
  4. Stap 4: Als eenmaal alles is ingevuld, kun je ondertekenen met je DigiD. Klik daarna op de knop ‘verzenden’. Je bent klaar als je de pagina ‘ontvangstbevestiging’ ziet.

Sla de aangifte op

Bewaar altijd een print of pdf van de aangifte en stop deze ergens waar je deze terug kunt vinden. Deze aangifte kun je volgend jaar als voorbeeld gebruiken. Daarnaast kun je sommige belastingvoordelen later alleen claimen als je nog oudere aangiftes kunt laten zien. De Belastingdienst bewaard aangiftes vijf jaar.

Eigen bedrijf

Heb je een eigen bedrijf? Dan komen er veel meer zaken kijken bij het invullen van de aangifte. Ook gelden er andere regels. Daarom is het handig om het hele jaar door te werken met een boekhouder in de buurt om zo alles op orde te houden.

Lees ook:  Evenement organiseren: zo doe je dat

Recent

Ontdek de magie van muzikale workshops

21 juni 2024

Nieuwe trends omtrent kerstpakketten

3 juni 2024

Hoe je de perfecte stem voor je evenement kiest!

28 mei 2024

Zo ben je anoniem aanwezig op het internet

22 mei 2024

Zó moet je je werknemers tevreden houden

16 mei 2024

Meer in deze categorie

Zó moet je je werknemers tevreden houden

Hoe werkt ketensamenwerking?

Hoe genereer je mond-tot-mondreclame?

Het belang van klantenservice en klanttevredenheid voor bedrijfsgroei

© Copyright StudioKlomp 2024
hello world!
home