Starten met een moestuin
Waar tuinieren en zelfvoorzienend leven enkele jaren terug nog achterhaald was, wordt daar letterlijk en figuurlijk opnieuw leven in geblazen! In een wereld vol technologische ontwikkelingen en automatisering, is een moestuin weer helemaal hip! Wil jij ook starten met een moestuintje? Lees dan hier de handige tips voor beginners!
Waarom we massaal beginnen met tuinieren
Steeds meer mensen kiezen ervoor een moestuin aan te leggen of verschillende groentes, fruit of kruiden op kleine schaal te verbouwen. Maar waarom beginnen we allemaal weer massaal met tuinieren? Hiervoor zijn verschillende oorzaken:
- Tuinieren bevordert fysieke activiteit en vermindert stress, wat bijdraagt aan een betere mentale gezondheid.
- Een moestuin zorgt voor een constante toevoer van verse, biologische groenten en kruiden. Dit is vaak gezonder én goedkoper dan de producten uit de supermarkt. Je ziet dat veel Nederlanders zich voorbereiden op een mogelijke financiële crisis gezien alle problemen die wereldwijd opduiken. Door (gedeeltelijk) zelfvoorzienend te zijn, kan dit financieel al een groot verschil maken!
- Een moestuin verhoogt de biodiversiteit en trekt nuttige insecten aan. Dit is gunstig voor het ecosysteem.
- Een moestuin is duurzamer dan de massaproductie die op grote schaal plaatsvindt. Naast het aanleggen van zonnepanelen of andere duurzame maatregelen, draagt een moestuin ook bij aan een schoner milieu.
- Voor kinderen kan een moestuin erg leerzaam zijn. Op deze manier leren ze waar hun voedsel vandaan komt.
In welke maand kun je het best beginnen met je moestuin?
De beste periode voor het aanleggen van een moestuin is aan het einde van de winter of aan het begin van het voorjaar. Rond de maanden februari, maart en mei beginnen de temperaturen langzaam op te lopen. De meest belangrijke factor voor het beginnen van een moestuin is dat het niet meer mag vriezen. Vorst kan ervoor zorgen dat de zaadjes beschadigen of zelfs doodvriezen. Wees dus niet te voorbarig met het aanleggen van je moestuin en wacht rustig de lente temperaturen af!
De voorbereidingen
Voor je je moestuin gaat maken, is het slim om vast te stellen welke gewassen je wilt gaan verbouwen. Elk product wenst namelijk een andere bodemflora. Aan het eind van dit artikel vind je een korte opsomming met groentes en smaakmakers die gemakkelijk zijn om te verbouwen in je moestuin wanneer je nog weinig ervaring hebt. Je kunt ervoor kiezen om je keuken efficiënter in te richten. Dit zorgt ervoor dat je minder tijd in de voorbereidingen hoeft te steken.
Wisselteelt
Wanneer je weet welke groentes, fruit, kruiden of andere producten je wilt verbouwen in je moestuin, controleer je welk soort grond hier het meest geschikt voor is. Elke soort groentje gebruikt namelijk zijn ‘eigen’ voedingsstoffen die ze opnemen uit de bodem. Het is daarom niet wenselijk om verschillende soorten naast elkaar te planten. Een goede tip is om je moestuintje te verdelen in verschillende vakken. Elke soort krijgt zijn eigen vak, bijvoorbeeld: bladgroente (sla of spinazie), knolsoorten (knolselderij of koolrabi), peulvruchten (bonen of erwtjes), wortels en penen of vruchtgroentes (tomaten, courgettes of kommer). Na het oogsten zaai je de zaadjes van de betreffende soort in een ander vak, dit wordt wisselteelt genoemd. Zo blijft de bodem rijk aan voedingsstoffen.
Een moestuin maken
Een eigen tuin is wenselijk voor het aanleggen van een moestuin. Veel huizen in Limburg beschikken over grote stukken grond met zowel een voor- als achtertuin. Neem eens een kijkje op Funda Maastricht en bekijk huizen met prachtige tuinen. In de randstad of dichtbevolktere gebieden is deze ruimte schaarser. In dergelijke gevallen kun je werken met grote plantenbakken of eventueel een stukje grond huren uit een gedeelde tuin.
Vervolgens kun je aan de slag met het daadwerkelijk aanleggen van je moestuin. Het aanleggen van een moestuin hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn en kan al binnen 4 stappen!
- Spit de bodem goed om
- Maak de grond vrij van ongewenste onzuiverheden zoals onkruid, wortels, stenen, organisch afval en niet-organisch afval (zoals plastic).
- Egaliseer de grond
- Zaai de zaadjes. Je kunt er ook voor kiezen de zaadjes eerst te laten ontkiemen in een zelfgemaakte kas. Zodra ze wortel schieten kun je de kleine plantjes in de volle grond planten.
Nu is je moestuin al klaar en vraagt het een hoop geduld en aandacht om tot een gewenst resultaat uit te groeien.
Moestuin voor beginners
Sommige gewassen zijn makkelijker te onderhouden in je moestuin dan anderen. Hieronder volgt een lijst met verschillende groentes en smaakmakers met de grootste slagingskans in je kersverse moestuintje:
- Pluk sla
- Radijsjes
- Peultjes
- Spinazie
- Wortelen
- Courgette
- Paksoi
- Aardappelen
- Knoflook
- Uien
- Munt
- Bieslook
Met deze handige tips en richtlijnen ben je goed voorbereid om je eigen moestuin te beginnen. Of je nu een beginnende tuinier bent of al enige ervaring hebt, er is altijd iets nieuws te leren. Geniet van het proces en de voldoening van het kweken van je eigen voedsel. Het is niet alleen een manier om gezonder te eten en geld te besparen, maar ook een manier om weer in contact te komen met de natuur. Het kan ook leuk zijn om je eigen paddenstoelen te kweken en te microdoseren. Veel succes met je moestuin-avontuur!