29 april 2022
394

Vind je innerlijke rust met een retraite vakantie

retraites in Nederland

Waarschijnlijk heb je wel eens van deze term gehoord: retraite. Een moment waarbij je tot innerlijke rust kunt komen, wat vrijwel elk persoon wel eens nodig heeft in zijn leven. Op deze momenten kun je weer even tijd nemen voor jezelf, na een drukke periode in je leven of een stressvolle situatie op het werk. Je ontsnapt even van de wereld net als in de Metaverse Naast dat je kunt genieten van rust kun je stilstaan bij de momenten in het leven en inspiratie opdoen voor de toekomst. Er zijn genoeg retraites in Nederland en dat is ook niet gek, want veel mensen gaan dit juist doen wanneer zij een burn-out hebben of gehad hebben. Jaarlijks ervaart 17% van de beroepsbevolking klachten en symptomen van een burn-out.

Mediteren

Zijn in het hier en nu is iets waar je mee oefent wanneer je doet aan mediteren (dhyana). Hierbij let je op je ademhaling, waardoor alles om je heen verdwijnt. Je leert hiermee te ontspannen, maar ook tot jezelf te komen. Ook als je om wil gaan met je eigen (negatieve) emoties, dan kan meditatie helpen. Uit onderzoek van het Radboud UMC, blijkt dat er allerlei positieve effecten zijn van mediteren.

Om deze redenen wordt ook mediteren toegepast tijdens een retraite, omdat het volgens wetenschappelijke bevindingen pijn verzacht, je relatie kan redden, het helpt tegen depressie, innerlijke rust kan helpen vinden en daarnaast vermindert het gedragsproblemen. Deze vier bevindingen worden onderstaand verder toegelicht.

  1. Pijnverzachting

De meditatietherapie kent zijn oorsprong vanuit het Oosten en het blijkt dat deze helpt om fysiek minder te verkrampen van de pijn, zo benoemd onderzoekster van het Radboud UMC Marloes Huijbers. Hierdoor wordt ook de pijnrespons vermindert, waardoor naast de verzachting van de pijn ook de emotionele status verbeterde. Mensen met vele pijnen waren beter gestemd, omdat ze minder pijn ervaarden.

  • Relatie

Uit andere studies is gebleken dat ook relaties gered kunnen worden door meditatie, ook wel mindfulness. Men kijkt met mediteren naar zichzelf en het hier en nu, waardoor uiteindelijk bleek dat meer mensen tevreden waren met hun relatie en zich verbonden voelden met hun partner.

  • Depressie, stress en angst

Vooral dit onderdeel is flink onderzocht, waarbij er meer dan dertig studies zijn gedaan naar depressies, stress en angst in combinatie met mediteren. Het is gebleken dat aandacht oefeningen en meditatietrainingen helpen om stress, depressie en angst te laten afnemen. Bij iets als psychotherapie is het lastig te peilen of het iets oplevert, aangezien elke persoon anders is. Onderzoekster Marloes Huijbers, benoemd dan ook het bijzondere en consistente effect van dit type therapie.

  • Gedragsproblemen

Vooral jongeren kampen met gedragsproblemen en ADHD. Iets waar ook meditatie bij blijkt te helpen. Een kleine opwelling kan dan vaak zorgen voor grote gevolgen, waarbij ze anderen erg kunnen kwetsen of dingen stuk maken. Met een meditatietraining kan bezinning ingebouwd worden, wat blijkt te leiden tot minder agressie, stelen en ander probleemgedrag. Dit behoort niet per se tot een retraite, maar ook zijn er cursussen die helpen om jongeren tot bezinnen te brengen.

Lees ook:  De meest populaire zitbank soorten van dit moment

Cursussen

Tijdens een retraite zit je niet stil, maar leer je ook nieuwe dingen. Zo kun je aan de slag gaan met cursussen, die helpen jou te ontspannen, ook wanneer je niet op vakantie bent. Hierbij leer je bijvoorbeeld technieken als lichaamsoefeningen. Als je van plan bent om op retraite te gaan dan is het zeker belangrijk om van te voren voor jezelf op te stellen waar je aan wil werken. Op deze manier weet je ook hoe je in stressvolle of ander minder fijne situaties jezelf tot rust kunt brengen.

Recent

De top 5 onmisbare smartphone-accessoires

16 juli 2024

De invloed van zelfkennis op je carrière

9 juli 2024

Ontdek de magie van muzikale workshops

21 juni 2024

Nieuwe trends omtrent kerstpakketten

3 juni 2024

Hoe je de perfecte stem voor je evenement kiest!

28 mei 2024

Meer in deze categorie

De invloed van zelfkennis op je carrière

Ontdek de magie van muzikale workshops

Hoe je de perfecte stem voor je evenement kiest!

In 2 maanden een summer body: mogelijk of moeilijk?

© Copyright StudioKlomp 2024
hello world!
home