8 februari 2023
256

Top 5 ijzerrijke voeding

Voedingsschema aankomen

We hebben het allemaal wel eens gehoord bij het eten van spinazie: ‘daar word je sterk van’, maar hoe dacht ik altijd? Er werd dan verteld dat er ijzer in zat. IJzer is een bestanddeel van het bloed dat onder andere belangrijk is voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen. En die rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam. Dat je sterk wordt van spinazie is een fabel. Er zit wel ijzer in, maar niet zo veel als dat we dachten. Maar toch hielp het vroeger om ons bordje leeg te eten.

IJzerrijke voeding

In welke voeding zit ijzer? Je hebt 2 soorten ijzer; heemijzer en non- heemijzer. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten zoals vlees, vis en kip. Non-heemijzer zit in plantaardige en dierlijke producten denk hierbij aan volkoren producten, noten en de welbekende spinazie. Maar in welke producten zitten nu het meeste ijzer?

De top 5

De volgende voedingsproducten bevatten veel ijzer;

  1. Rood vlees; met gemiddeld 2,5 mg ijzer (portie 75 gram) staat deze op nummer 1.
  2. Appelstroop; naast veel ijzer 2,3 mg (portie 15 gram) zitten er ook veel suikers in, dit is niet gezond tenzij je de gewone appelstroop inwisselt voor appelstroop met fruitsuikers.
  3. Volkorengranenkoek; deze bevat 1,6 mg ijzer en nog veel andere (goede) voedingsvezels.
  4. Roggebrood; het bevat veel vitamines en 1,5 mg ijzer. Roggebrood zorgt voor een verzadigd gevoel.
  5. Gekookt ei; een lekker gekookt eitje bevat 1 mg ijzer.

IJzer tekort, wat nu?

Als je ijzer tekort hebt, kun je last hebben van vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn en nog veel meer klachten die je liever niet hebt. IJzertekort is makkelijk op te lossen door het variëren van voeding. Heb je moeite met het variëren van voeding? Dan is een voedingsschema misschien wel iets voor jou. Je hebt verschillende soorten voedingsschema’s, denk aan voedingsschema’s voor af te vallen, voedingsschema’s voor aan te komen, of om een beter te leren variëren met voeding. Lukt het met gevarieerd eten nog niet om je ijzertekort aan te vullen, dan kun je kiezen voor supplementen. Supplementen kunnen bestaan uit ijzertabletten, ijzercapsules of een vloeibaar ijzer-elixer.

IJzer teveel, wat nu?

Een beetje ijzer teveel is niet erg, maar het moet niet blijven komen. Dit kan de organen beschadigen. Teveel ijzer kan komen door ziekte in het bloed of een erfelijke ziekte (ijzerstapeling). De klachten zijn moeheid, buikpijn en je hebt vaak een donkerder huid dan normaal. De behandeling is meestal bloed afnemen.

Het is van belang om goed voor je lichaam te zorgen. Dit kan door de juiste voeding, beweging en voldoende slaap. Wist je dat slechte nachtrust heel wat met je lichaam doet? In de volgende blog staat daar meer over, klik hier om die blog te lezen.

Vond je deze blog nou interessant? Bekijk dan ook zeker onze blog over Het installatieproces van zonnepanelen.

Lees ook:  Het winterseizoen op de weg overleven doe je zo

Recent

Hoe je de perfecte stem voor je evenement kiest!

28 mei 2024

Zo ben je anoniem aanwezig op het internet

22 mei 2024

Zó moet je je werknemers tevreden houden

16 mei 2024

Efficiënt en veilig werken dankzij magazijnbelijning

7 mei 2024

Alles over SEO

15 april 2024

Meer in deze categorie

Hoe jij je leven gemakkelijker kan maken bij medische problemen

Van diagnose tot herstel: psychiatrie in Amsterdam

Zelf je nagels verzorgen? 5 Tips voor mooie nagels

Het winterseizoen op de weg overleven doe je zo

© Copyright StudioKlomp 2024
hello world!
home