25 september 2022
281

Wat een slechte nachtrust met je lichaam kan doen

gewichtsdecke

Zoals we allemaal wel weten, weten we dat het goed is om een goede nachtrust te hebben, maar wat als dit niet zo is? Je hebt allemaal verschillende manieren om beter te slapen. Denk bijvoorbeeld aan een gewichtsdecke, oftewel een gewicht deken die ervoor zorgt dat je beter slaapt. In dit artikel ga ik je vertellen wat er met je lichaam kan gebeuren als je te weinig slaapt.

Meer ernstige gezondheidsklachten

Slaaptekorten kunnen de risico’s op hartziekten en hartfalen verhogen. Daarnaast is de kans op een hoge bloeddruk, hersenbloedingen en diabetes groter. Het is dus echt ontzettend belangrijk om voldoende slaap te pakken.

Grotere kans op ongevallen

Een groot aantal verkeersongevallen hebben een slaaptekort als oorzaak. Dit gebeurt niet alleen als je in slaap zou vallen achter het stuur, maar ook als je gewoon moe bent, is je concentratievermogen stukken minder. Het heeft een beetje hetzelfde effect als het gebruik van alcohol in het verkeer. Ook als je werkt met gevaarlijke stoffen op apparaten is het cruciaal om echt genoeg te slapen.

Een tekort aan slaap maakt je dommer

Op het moment dat je een gebrek hebt aan slaap, is de kans groot dat je minder opmerkzaam, alert en geconcentreerd bent. Je kunt minder goed probleemoplossend denken. Verder krijg je minder kans om leermomenten en herinneringen op te slaan in je hersenen. Een tekort aan slaap maakt je dus eigenlijk dommer.

Lager libido

Als jij weinig slaapt, heb je ook minder energie en ervaar je meer spanningen. Dit is dan ook slecht voor je libido. De kans is dan ook groter dan je minder interesse hebt in seks. Mannen die last hebben van slaapapneu hebben over het algemeen een lager testosteron gehalte.

Je gewicht neemt toe

Hoe minder je slaapt, des te meer je lichaam het eetlustopwekkend hormoon ghreline aanmaakt. Hierdoor zal je eetlust toenemen en je krijgt zin in meer vetten en koolhydraatrijke voeding. Door het nuttigen van deze maaltijden is de kans aanwezig dat je bij gaat komen. Het zal je dus ook niet helpen als je wilt gaan sporten en bijvoorbeeld een vechtsport wilt gaan beoefenen.

Nu je weet wat er kan gebeuren is het belangrijk dat je genoeg slaapt. Je hebt ook nog allemaal tips om beter te slapen. Bekijk die eens op internet en zorg voor een langere nachtrust.

Lees ook:  Waar komt de Tour de France op tv in Nederland?

Recent

De top 5 onmisbare smartphone-accessoires

16 juli 2024

De invloed van zelfkennis op je carrière

9 juli 2024

Ontdek de magie van muzikale workshops

21 juni 2024

Nieuwe trends omtrent kerstpakketten

3 juni 2024

Hoe je de perfecte stem voor je evenement kiest!

28 mei 2024

Meer in deze categorie

In 2 maanden een summer body: mogelijk of moeilijk?

Voor een make-over ga je naar Maastricht!

Leuke items om te personaliseren

Tips voor een vintage decor

© Copyright StudioKlomp 2024
hello world!
home