3 augustus 2022
130

Stappenplan houten vloer schuren

Houten vloer

Als je een houten vloer wil egaliseren is de vloer schuren een belangrijke stap. Een vloer schuren doe je niet zomaar eventjes. Het is een proces dat uit meerdere stappen bestaat. Als je een houten vloer gaat schuren heb je als aller eerste een aantal dingen nodig.

Materialenlijst vloer schuren

Wat heb je nodig hebt om een houten vloer te schuren is:

 • Een stofmasker
 • Een setje spijkers
 • Een plamuurmes
 • Hamer
 • Stofzuiger
 • Tape
 • Meetlat
 • Houtbeitel
 • Plastic voor over stopcontacten
 • Parketschuurmachine
 • Randschuurmachine
 • Schuurpapier vellen passend bij machine. Dit is het belangrijkste. Koop meerdere texturen schuurpapier. Werk van grof naar gladder. Koop voldoende voor de hele vloer!

Stap 1 Meerdere keren schuren

Wist je dat het bij het renoveren van een vloer noodzakelijk is dat je meerdere keren over je vloer heen schuurt? Degenen die voor het eerst een vloer schuren, weten niet dat ze meerdere korreltexturen nodig hebben en kopen één korrel schuurpapier om te gebruiken en één keer over hun vloer schuren en denken dat het daarmee wel goed zit. Fout! Je werkt van grof naar fijnere korreltexturen voor je schuurmachine. Je schuurt de vloer meerdere keren en dan pas ben je klaar voor de volgende stap!

De meest voorkomende fout die we zien bij vloeren die door doe-het-zelvers zijn gelegd, is te rustig schuren. Het resultaat is een vloer die er nog steeds groezelig uitziet omdat hij niet agressief genoeg is geschuurd. Het is niet je schoonmoeder! Die vloer moet aangepakt worden met mannen handen.

Wees eerlijk tegen jezelf over de hoeveelheid werk, dan kom je op een later moment niet van een koude kermis thuis!

Stap 2 Gebruik een parketschuurmachine voor alle belangrijke delen

Schuur alle belangrijke delen van de houten vloer met een parketschuurmachine en gebruik de korreltextuur die je vooraf hebt bepaald. Schuur alle plekken waar de parketschuurmachine kan komen. Dit scheelt je een hoop extra werk. Schuur je op meerdere verdiepingen? Begin dan boven en werk naar beneden. Stof daalt altijd neer en de machine is redelijk zwaar en onpraktisch. Beter in een keer naar boven en dan naar beneden werken dus!

Stap 3 Gebruik de randschuurmachine voor de afwerking

Gebruik altijd dezelfde korreltextuur op beide schuurmachines voor een consistent resultaat. Gebruik de randschuurmachine om op de plekken te komen waar de parketschuurmachine niet bij kon.

Aan de randen van een houten vloer is altijd wat minder slijtage dan in het midden. Zeker in oude huizen. Centraler gelegen delen van de vloer, worden meer gebruikt. Geen paniek dus als je met dezelfde korreldikte meer rotzooi maakt en meer werk hebt. Als je er echt niet uitkomt. Gebruik dan eerst een grovere korreltextuur voor de randschuurmachine en schuur ongeveer de helft al weg. Daarna kun je weer switchen naar fijnere korreltexturen.

Stap 4 Veeg alle stof bijeen en stofzuigen

Nu je houten vloer geschuurd is, is het belangrijk dat je alle stof opruimt. Veeg niet te hard, want dan vliegt het stof weer op en kun je na een half uur weer opnieuw stofzuigen.

Stap 5 Schuur de plekken waar de schuurmachines niet bij konden handmatig

9 van de 10 keer blijven er plekken over die de machines niet konden bereiken. Bij het schuren van een vloer, heb je altijd kleine oneffenheden waardoor de machine mogelijk wat plekjes overslaat. Denk bijvoorbeeld aan plekken met een uit stekende rand/overhang, zoals een keukenkastje. Als je die mogelijkheid hebt, gebruik je een handschuurmachine of een edger.

Lees ook:  Kleurrijk wonen: zo tover jij je interieur om in een paradijs vol kleuren

Nu is je houten vloer geschuurd en heb je de houten vloer geëgaliseerd! Op naar de volgende stap! Succes met je klus!

Recent

De evolutie en trends in zwemkleding

11 september 2023

Wat kost een gemiddelde verbouwing in Nederland?

11 september 2023

Waarom is het beoefenen van een vechtsport goed voor je?

7 september 2023

5 populairste airco merken

4 september 2023

De beste rabbit vibrator: Een spannende keuze voor ultiem genot

29 augustus 2023

Meer in deze categorie

,

De evolutie en trends in zwemkleding

,

Wat kost een gemiddelde verbouwing in Nederland?

5 tips om een evenement te organiseren in Nederland

, ,

Nederlander Wim Hof verbreekt verschillende records

© Copyright StudioKlomp 2023
hello world!
home