16 september 2022
123

De geschiedenis van lingerie

ondergoed dames

Lingerie, oftewel ondergoed voor dames. Alle dames dragen het en het is ook vanzelfsprekend dat het gedragen wordt. Maar hoe is dit eigenlijk tot stand gekomen? In dit artikel ga ik je meenemen door de geschiedenis van de lingerie!

Bescherming voor het lichaam

Tegenwoordig wordt lingerie niet alleen gebruik voor functionele doeleinde, maar ook voor mode. Je hebt natuurlijke allemaal verschillende vormen, kantjes en kleuren die momenteel de exclusiviteit en het brede assortiment van de lingerie bepalen. Vroeger werd lingerie eigenlijk alleen maar gebruikt om het lichaam te beschermen. Het korset is het eerste kledingstuk dat tot de lingerie mag worden gerekend. Het korset werd 3000 jaar voor Christus voor het eerst gebruikt. Dit was op het Griekse eiland Kreta. Het werkt gebruik door Minoïsche vrouwen om hun lichaam te laten zien.

Korsetten voor mannen

Tegen het einde van de middeleeuwen kwam het korset steeds meer op en werd het steeds bekender en belangrijker. In die tijd werd het ook gewoon door mannen gedragen. Ook werden korsetten gemaakt uit veel verschillende materialen. Denk hierbij aan lood, walvis, baleinen en zelfs uit boomschors. Door de tijd heen werd het korset steeds minder populair, totdat het rond het jaar 1800 weer een flinke opmars maakte. De nadruk van deze ‘nieuwe’ korset lag op de smalle taille. Er werden allemaal verschillende manieren bedacht om de mensen zo smal mogelijk uit te laten zien. De ontwikkeling in 1800 heeft ervoor gezorgd dat tot op de dag van vandaag de vormen en van lingerie zijn gericht op de smalle taille.

Gelijkheid en emancipatie

In de 19de en de 20ste eeuw kwamen er belangrijke sociale veranderen die zorgden voor ontwikkelingen op het gebied van de lingerie. De vrouwen begonnen te beseffen dat hun positie zwakker was ten opzichte van de positie van de man. De vrouwen streefden langzamerhand naar gelijkheid en zo ontstonden er verschillende soorten emancipatiebewegingen. Deze wilden de vrouwen bevrijden uit de situatie in die tijd. Door de opkomst van de industrialisatie kwam er een ontwikkeling met nieuwe en innoverende stoffen en technieken waardoor er verschillende soorten lingerie geproduceerd konden worden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de vrouwen gedwongen om in de fabrieken te gaan werken. Hiervoor kwam een meer functionelere lingerie waarin de vrouwen zich vrijer konden bewegen. Deze ontwikkelingen zorgden ervoor dat het korset langzaam werd vervangen door de bh die alleen bedoeld was ter ondersteuning van de borsten.

Na deze tijd kwamen er veel verschillende soorten bh’s en lingerie. Het aanbod op internet is werkelijk eindeloos. Je vindt altijd wel een variant die goed bij jouw lichaam past!

Lees ook:  De meest populaire huisdieren van dit moment

Recent

De evolutie en trends in zwemkleding

11 september 2023

Wat kost een gemiddelde verbouwing in Nederland?

11 september 2023

Waarom is het beoefenen van een vechtsport goed voor je?

7 september 2023

5 populairste airco merken

4 september 2023

De beste rabbit vibrator: Een spannende keuze voor ultiem genot

29 augustus 2023

Meer in deze categorie

,

De evolutie en trends in zwemkleding

,

Wat kost een gemiddelde verbouwing in Nederland?

5 tips om een evenement te organiseren in Nederland

, ,

Nederlander Wim Hof verbreekt verschillende records

© Copyright StudioKlomp 2023
hello world!
home