11 oktober 2022
532

Alles over de kleine ondernemersregeling

uren bijhouden

De ondernemersregeling wordt ook wel de KOR genoemd? Maar wat betekent precies de KOR precies en wat kan een ondernemer ermee? In deze blog lees alle informatie die je moet weten of de kleine ondernemersregeling.

De betekenis van kleine ondernemersregeling

De kleine ondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling voor de omzetbelasting. De kleine ondernemersregeling mag in elke rechtsvorm worden gebruikt. Dit regeling geldt alleen wanneer de omzet onder de €20.000,- per jaar blijft. De onderneming zal zich wel aan de andere belastingen moeten houden. Dus de onderneming zal geen vrijstelling hebben op de inkomstenbelasting. Voor deze belasting zal aangifte moeten worden gedaan en dit zal op tijd moeten worden betaald.

Omzet gerelateerd

Ook bestaat er de omzet gerelateerde vrijstelling. Deze vrijstelling is vanaf 2020 van kracht. Deze vrijstelling is te gebruiken als de omzet exclusief btw in een kalenderjaar niet hoger is dan € 20.000,- . Onder de regeling worden ook de levering en diensten meegerekend, die zonder toepassing van de nieuwe KOR met btw belast zijn. Om de omzetgrens te bepalen, telt ook de btw vrijgestelde omzet die ontvangen is uit levering en verhuur van onroerende zaken, financiële diensten en verzekeringsdiensten.

De vrijwillige regeling

Elke ondernemer kan voor een vrijstellingsregeling kiezen. Ongeacht de rechtsvorm van de onderneming. Ook geld deze regeling voor een vereniging of stichting. De vrijstelling geldt voor minimaal drie jaar, of tot de €20.000,- omzet in overschreden. Door de regeling van de KOR betaal je geen btw op leveringen.

Hoe kan je stoppen met de kleine ondernemersregeling?

Als je wilt stoppen met de kleine ondernemersregeling, kan dat op twee manieren. De eerste optie is om meer dan € 20.000,- omzet te generen in een jaar. Belangrijk om daarbij te weten is dat vanaf de eerste levering, wanneer € 20.000,- omzet is gegenereerd, er belasting btw in rekening zal worden gebracht. Ook zal een organisatie vanaf dit moment een btw-administratie moeten bijhouden. Uren bijhouden van het personeel is dan ook belangrijk voor de organisatie. De omzet die gegenereerd is voordat de € 20.000 omzet is behaald, staat vrij van de btw.

De tweede manier om te stoppen met de kleine ondernemersregeling is na drie jaar deelname. Na drie jaar deelname aan de KOR, kun je besluiten om niet meer van de vrijstelling gebruik te maken. Belangrijk om te weten is dat de organisatie zich zelf moet afmelden voor de KOR. Als een bedrijf zich niet zelf afmeld voor de kleine ondernemersregeling, dan zal deze regeling door lopen.

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog een duidelijker beeld hebt gekregen wat de kleine ondernemersregeling inhoudt. Bedenk goed voordat je start met de regeling, wat de eventuele voordelen of nadelen kunnen zijn. Dit zal eventuele misstanden voorkomen in de toekomst.

Lees ook:  Steeds meer Nederlanders bereiden zich voor op een financiële crisis

Recent

Hoe je de perfecte stem voor je evenement kiest!

28 mei 2024

Zo ben je anoniem aanwezig op het internet

22 mei 2024

Zó moet je je werknemers tevreden houden

16 mei 2024

Efficiënt en veilig werken dankzij magazijnbelijning

7 mei 2024

Alles over SEO

15 april 2024

Meer in deze categorie

Zó moet je je werknemers tevreden houden

Hoe werkt ketensamenwerking?

Hoe genereer je mond-tot-mondreclame?

Het belang van klantenservice en klanttevredenheid voor bedrijfsgroei

© Copyright StudioKlomp 2024
hello world!
home